Förebild – jag???

Kvinnor som förebilder i Norrbotten

Fotoutställning: Kvinnor som förebilder i Norrbotten 

”Välkommen till utställningen ”Kvinnor som förebilder i Norrbotten” där starka och inspirerande kvinnor är i fokus. Ta del av deras historia och se detta gedigna urval av förebilder i Boden och resten av Norrbotten.”

I projektet Kvinnor som förebilder i Norrbotten blev jag nominerad som en av ca 60 i Bodens kommun och uttagen som en av tio. En rörande fin beskrivning av mig som person gjorde mig såklart jätteglad och varm i hjärtat, men också generad. Skulle jag vara en förebild? Hur ska jag kunna leva upp till det? Och vad ska folk säga? Säkert finns det dom som bara fnyser och undrar vad jag gör som ska vara bättre än nån annan…

Sen insåg jag att det kanske är just därför det behövs förebilder, och ta mitt ansvar om det är någon och några som nu faktiskt tycker att jag är en förebild.

I mitt fall handlar det kanske mest om att visa att man kan driva ett mediaföretag som ensam kvinna, på landsbygden i Norrbottens inland, med kunder i hela landet och en stor del av vårt långa land som arbetsfält. Att ha reklambyråtempo OCH livskvalitet, samtidigt. Att man på landsbygden faktiskt kan fixa det mesta man vill ha, om man inte väntar på att andra ska göra det åt en. Våra barn ville dansa. Okej, en dansskola var beredd att komma ut om vi fick ihop minst 10 barn. Det blev 19. Vi har pigga pensionärer som ömsom åker Vasaloppet ömsom tränar våra ungar i längdåkning, på fritidstiden, lånar med dom till spåret under eftermiddagen och lämnar tillbaka dom innan hämtningsdags på fritids. Helt fantastiskt!

”Finns det inga problem alls med att jobba med media i Norrbotten?” undrade en radioreporter i en intervju om projektet. Jag tänkte nån sekund och svarade sen. ”Nä”.

Med tillägget att visst kan det väl finnas problem, men man kan ju också välja att se möjligheterna, och dom är många.

Så, med det försöker jag sträcka på mig och känna mig som den förebild som vi alla kan vara och är, vad vi än gör i livet. Som mamma, ungdomsledare, bybo, företagare… Stötta, peppa, visa möjligheter och hugga i. Precis som så många andra som jag önskar skulle få lyftas och hyllas för de förebilder som de är.

Tänk om vi införde Veckans förebild, här i byn, bygden, kommunen, länet, landet… Vilken flod av positiv energi vi skulle sprida! Även om det inte finns ett stort projekt bakom borde vi alla fundera på vem i vår närhet som är en god förebild, och berätta för hen att du faktiskt tycker det. Vem är DIN förebild? Och hur kan DU vara en?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *